تاب آوری

تاب آوری
کوچ مه سا

نویسنده و مترجم: مه سا حریری

کوچ رشد بانوان با تخصص روابط، مدیرعامل خانه رشد دایان

طراح و ارائه دهنده کارگاههای ویژه “کوچینگ و یوگای تاب آوری”

مقدمه

چقدر زود از کوره در می روید؟ چه چیزهایی شما را خشمگین یا ناراحت می کند؟ وقتی ناراحت می شوید رفتار تهاجمی دارید یا اجتنابی؟ ممکن است خشمتان را فریاد بزنید یا سکوت کنید و ظاهر بی تفاوتی نشان دهید! همه اینها ریشه در تاب آوری ما دارد. محرک ها روی محدوده تاب آوری ما تاثیر می گذارند و زمانیکه به هر دلیل از بالا یا پایین آن محدوده خارج می شویم رفتارهایی مبتنی بر گریز یا ستیز نشان می دهیم و شاید هم فریز! (یعنی گهگاه چنان شوکه می شویم که نمی توانیم هیچ کاری انجام دهیم و به اصطلاح خُشکمان می زند!)

در زندگی همه ما چه بطور روزمره و چه مواقع خاص، مواردی وجود دارد که می تواند ما را از محدوده تاب آوری خارج کند. اگر این مهارت را در خود تقویت نکنیم و برای بهبود آن از متخصصان کمک نگیریم به مرور چیزهای کوچکی مثل پیچیدن ناگهانی یک راننده در خیابان یک طرفه و … هم ما را تا مرز خشم شدید و واکنش های آنی بی فکر پیش می برد. روان درمانی و کوچینگ تاب آوری هریک در جایگاه خود می توانند به ما کمک کنند.

محدوده تاب آوری

 

 در اینجا دو نکته را یادآور می شوم:

1- ابراز خشم در صورتیکه با فکر انجام شود می تواند مفید باشد (بیشتر بخوانید). ما در تاب آور شدن به دنبال حذف هیجانات و اقدامات لازم نیستیم، بلکه می خواهیم واکنش های مناسب تر و موثرتری نشان دهیم که ناشی از عدم تفکر نباشد. 

2- تاب آوری مهارتی است که پیش نیاز سایر مهارتهای دیگر مانند نگه داشتن فضاست. ما برای آنکه بتوانیم فضا را برای دیگری یا خودمان نگه داریم نیاز داریم یاد بگیریم که چگونه ناملایمات یا هیجاناتمان را در لحظه تاب بیاوریم. 

تاب آوری و ابعاد وجود انسان

انسان 4 بعد وجودی دارد: زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی

عدم تاب آوری یا میزان شکنندگی ما می تواند در هریک از ابعاد ریشه داشته باشد یا تحت تاثیر چند عامل قرار بگیرد. بطور عمده 3 بعد اول را در تاب آوری در روان شناسی بیشتر مورد بحث قرار گرفته اند.

پژوهش های متعددی که در منابع پایان این نوشته به آن اشاره شده است نشان می دهند ژنتیک و عوامل زیستی نقش مهمی در تاب آوری افراد دارد. اگر عدم تاب آوری موجب تاثیر گسترده منفی بر کیفیت زندگی شود، بررسی ریشه آن بویژه از لحاظ ژنتیکی بودن نیاز به تشخیص متخصصین روان پزشکی دارد. سایر موارد مطرح در بعد زیستی تاب آوری شامل خواب، تغذیه و پرهیز هاست. در واقع در این بخش به جز ژنتیک که نیازمند درمان دارویی است، ما می توانیم روی سایر جنبه های زیستی مرتبط با بدن موثر باشیم.(منبع 1)

موضوع بحث ما علاوه بر بخشی از عوامل زیستی که در اختیار ماست، سایر جنبه های تاب آوری یعنی روانی که به عوامل خودآگاه و ناخودآگاه تقسیم می شود و بعد اجتماعی که در تئوری تاب آوری جامعه به آن می پردازیم، نیز می باشد. عوامل اجتماعی (منابع حمایتی در دسترس، روندها یا قواعد مناسب دسترسی، اطلاعات دسترسی) می تواند بسته به میزان سلامت جامعه موجب افزایش یا کاهش تاب آوری فردی ما شود، از این نظر ما بعنوان یک فرد می توانیم با یادگیری این مهارتها بر جامعه نیز موثر باشیم.

عوامل ناخودآگاه در بعد روانی عواملی هستند که بدون یک دوره روانکاوی برای ما روشن و شناخته شده نیستند و ما باید بگردیم تا آنها را پیدا کنیم، اما مدیریت عوامل خودآگاه احتیاجی به کنکاش عمیق ندارد و می تواند به صورت خودیاری انجام شود. (منبع 1)

دقیق تر بگویم موضوع این نوشته شناخت بیشتر تاب آوری و روشهای افزایش مهارت تاب آوری است.

تاب آوری

تاب آوری و نظریه های آن

تعریف

تعاریف متفاوتی برای تاب آوری بیان شده اما من اینجا به تعریف انجمن روانشناسی آمریکا می پردازم: (منبع 2)

تاب آوری فرآیند و نتیجه سازگاری موفقیت آمیز با تجارب دشوار یا چالش برانگیز زندگی است، به ویژه از طریق انعطاف پذیری ذهنی، عاطفی و رفتاری و سازگاری با خواسته های بیرونی و درونی.

نظریه ها 

نظریه هایی در حوزه های متفاوتی برای تاب آوری معرفی شده اند از جمله: (منبع 3)

  •  مددکاری اجتماعی
  •  کودکان و خانواده
  • جامعه
  • شرم
  • سازمانی
من در اینجا بطور خلاصه 2 مورد از تئوریها و 2 مدل را یادآور می شوم: نظریه تاب آوری خانواده، نظریه تاب آوری جامعه، مدل تاب آوری جامعه و مدل سلیگمن
 

نظریه تاب آوری خانواده

 

تاب آوری خانواده به روش های مختلفی تعریف شده است. یکی از راه‌ها نگریستن به سازه، “ویژگی‌ها، ابعاد و دارایی های” خانواده‌ها است که به آنها کمک می‌کند تا در برابر تغییر مقاوم و در مواجهه با موقعیت‌های بحرانی سازگار باشند.

یکی دیگر از تعریف های جدیدتر آن را به عنوان «ظرفیت خانواده، به عنوان یک سیستم عملکردی، برای مقاومت در برابر چالش های موجود یا در حال ظهور استرس زای زندگی به شیوه ای قوی تر و کارآمدتر» توصیف می کند.

هر دوی این تعاریف مفهوم تاب آوری روانی یا عاطفی فردی را در نظر گرفته و آن را در سطح وسیع تری به کار می برند. یکی از حوزه‌های کلیدی که مورد توجه محققان قرار می‌گیرد این است که چگونه خانواده‌ها در مواجهه با چالش‌ها و در بلندمدت بلافاصله واکنش نشان می‌دهند.

فرآیندهای تاب آوری خانواده

والش (2003) در یک متاآنالیز در مورد تاب آوری خانواده پیشنهاد کرد که این مفهوم شامل 9 فرآیند پویا است که با یکدیگر تعامل دارند و به خانواده ها کمک می کنند تا پیوندهای خود را تقویت کنند و در عین حال منابع و شایستگی های بیشتری را توسعه دهند.

تاب آوری خانواده

  1. درک ناملایمات – به عنوان مثال، عادی سازی پریشانی و زمینه سازی آن، مشاهده بحران ها به عنوان قابل مدیریت و معنادار
  2. داشتن چشم انداز مثبت – به عنوان مثال، تمرکز بر پتانسیل، داشتن امید و خوش بینی
  3. معنویت و تعالی – به عنوان مثال، رشد مثبت از ناملایمات و ارتباط با ارزش های بزرگتر
  4. انعطاف پذیری – به عنوان مثال، سازماندهی مجدد و تثبیت مجدد برای ارائه قابلیت پیش بینی و تداوم
  5. ارتباط – به عنوان مثال، حمایت متقابل از یکدیگر و تعهد به یکدیگر
  6. بسیج منابع اقتصادی و اجتماعی – به عنوان مثال، ایجاد امنیت مالی و جلب حمایت از جامعه در کل
  7. وضوح – به عنوان مثال، ارائه اطلاعات و پیام های ثابت به یکدیگر
  8. به اشتراک گذاشتن عواطف آشکار – از جمله احساسات مثبت و دردناک
  9. حل مشکلات به صورت مشترک – مانند تمرکز بر هدف و ایجاد موفقیت از طریق تصمیم گیری مشترک

 

نظریه تاب آوری جامعه

اغلب در هنگام تراژدی است که انعطاف پذیری یک جامعه آشکار می شود. در بحران های اجتماعی که ما هم تجربه کرده ایم اغلب نیازمند مدلهایی مبتنی بر این نظریه هستیم تا بتوانیم سطح تاب آوری افراد جامعه را برای رویارویی و پشن سر گذاشتن به بهترین شکل ممکن آن وضعیت، بالا ببریم.

در اینجا اشاره ای می کنم به تفاوت کنشگری با واکنشگری! در منبع 1، دکتر سرگلزایی یادآور شده اند زمانیکه ما در محدوده تاب آور هستیم می توانیم کنشگری مبتنی بر عقلانیت داشته باشیم و تصمیمات و اقدامات ما ناشی از هیجان کنترل نشده بصورت واکنش صرف به وقایع نباشد. لذا بالا بردن ظرفیت تاب آوری اجتماعی می تواند ما را از واکنش های هیجانی و بی نتیجه دور کند و به کنشگری و اقدامات موثر و مفید برساند.

مفهوم تاب آوری جامعه

Magis (2010، p. 401) تاب آوری جامعه را به عنوان “وجود، توسعه و مشارکت منابع جامعه توسط اعضای جامعه برای رشد در محیطی که با تغییر، عدم اطمینان، غیرقابل پیش بینی بودن و شگفتی مشخص می شود” تعریف کرد.

به عبارت دیگر، یک رویکرد برای تعریف تاب آوری جامعه بر اهمیت سلامت روان فردی و توسعه فردی بر ظرفیت یک سیستم اجتماعی برای متحد شدن و همکاری در جهت یک هدف یا هدف مشترک تأکید دارد (برکس و راس، 2013).

تمرکز کلیدی تاب‌آوری جامعه بر شناسایی و توسعه نقاط قوت فردی و اجتماعی و ایجاد فرآیندهایی است که عوامل تقویت‌کننده تاب‌آوری را تشکیل می‌دهند (Buikstra et al., 2010). اهداف آن همچنین شامل درک چگونگی استفاده جوامع از این نقاط قوت برای تسهیل خودسازماندهی و عاملیت است، که سپس به فرآیند جمعی غلبه بر چالش ها و ناملایمات کمک می کند (برکس و راس، 2013).

تاب آوری جامعه به عنوان یک فرآیند مداوم توسعه شخصی در مواجهه با ناملایمات از طریق سازگاری در نظر گرفته می شود و به طور قابل درک نقشی حیاتی در زمینه های مددکاری اجتماعی ایفا می کند (Almedom، Tesfamichael، Mohammed، Mascie-Taylor و Alemu، 2007).

سوالات تحقیق مرتبط با نظریه تاب آوری جامعه عبارتند از (برکس و راس، 2013):

  • ویژگی‌های تاب‌آوری فردی و اجتماعی چیست و چگونه می‌توان آن‌ها را تقویت کرد (Buikstra et al., 2010)؟
  • تاب آوری جامعه چگونه با سلامت مرتبط است و متخصصان سلامت چگونه می توانند کمک کنند (کولیگ، 2000؛ کولیگ، اج، و جویس، 2008؛ کولیگ، هگنی و اج، 2010)؟
  • چگونه تاب‌آوری جامعه می‌تواند آمادگی در برابر فاجعه را بهبود بخشد (Norris, Stevens, Pfefferbaum, Wyche, & Pfefferbaum, 2008)؟

نقاط قوت جامعه ی مروج تاب آوری

در حالی که نقاط قوت جامعه بین گروه ها متفاوت است، برکس و راس (2013) چند ویژگی را شناسایی کردند که نقش اصلی در کمک به جوامع برای توسعه تاب آوری دارند. این نقاط قوت، فرآیندها و ویژگی ها عبارتند از:

  • شبکه های اجتماعی و پشتیبانی
  • تجربه اولیه
  • ارتباطات افراد – مکان
  • حاکمیت متعهد
  • حل مشکلات جامعه
  • توانایی کنار آمدن با اختلافات

مدل تاب آوری جامعه CRM®

مدل تاب‌آوری جامعه CRM®  اعضای جامعه را آموزش می‌دهد تا نه تنها به خود کمک کنند، بلکه به دیگران در شبکه اجتماعی گسترده‌ترشان کمک کنند. تمرکز اصلی این برنامه تثبیت کننده مبتنی بر مهارت، تنظیم مجدد تعادل طبیعی سیستم عصبی است.

هدفCRM  کمک به ایجاد جوامع “آگاه از تروما” و “متمرکز بر تاب آوری” است که درک مشترکی از تاثیر ضربه و استرس مزمن بر سیستم عصبی دارند و اینکه چگونه می توان تاب آوری را با استفاده از این رویکرد مبتنی بر مهارت بازیابی یا افزایش داد.

مدل تاب آوری 3Ps سلیگمن

شناخته شده ترین چارچوب روانشناسی مثبت برای تاب آوری، مدل 3Ps سلیگمن است.

این سه P – شخصی سازی (personalization)، فراگیر بودن(pervasiveness) و ماندگاری (permanence) – به سه واکنش عاطفی اشاره دارد که ما تمایل داریم در برابر ناملایمات داشته باشیم. با پرداختن به این سه پاسخ، اغلب خودکار، می‌توانیم انعطاف‌پذیری ایجاد کنیم و رشد کنیم، سازگاری و یادگیری برای مقابله بهتر با چالش‌ها را توسعه دهیم.

3Pهای سلیگمن (1990) عبارتند از:

  • شخصی سازی – یک تحریف شناختی که به بهترین شکل به عنوان درونی کردن مشکلات یا شکست توصیف می شود. وقتی خود را مسئول اتفاقات بدی می‌دانیم، سرزنش‌های غیرضروری زیادی را به گردن خود می‌اندازیم و بازگشت به عقب را سخت‌تر می‌کنیم.
  • فراگیر بودن – فرض اینکه موقعیت های منفی در بخش های مختلف زندگی ما پخش شده اند. به عنوان مثال، شکست خوردن در یک مسابقه و فرض اینکه همه چیز به طور کلی عذاب و تاریکی است. با اذعان به اینکه احساسات بد بر هر حوزه زندگی تأثیر نمی گذارد، می توانیم به سمت زندگی بهتر حرکت کنیم.
  • ماندگاری – باور به اینکه تجربیات یا رویدادهای بد برای همیشه ماندگار هستند، به جای اینکه رویدادهای گذرا یا یکباره باشند. ماندگاری ما را از تلاش برای بهبود وضعیتمان باز می‌دارد، اغلب باعث می‌شود که احساس غرق شدن کنیم و انگار نمی‌توانیم بهبودی پیدا کنیم.

این سه دیدگاه به ما کمک می‌کنند تا بفهمیم چگونه افکار، طرز فکر و باورهایمان بر تجربیات ما تأثیر می‌گذارند. با شناخت نقش آنها در توانایی ما برای سازگاری مثبت، می توانیم انعطاف پذیرتر شویم و یاد بگیریم که از چالش های زندگی عقب نشینی کنیم.

 

 

کارگاه کوچینگ و یوگای تاب آوری

در تجربه زیسته یک سال اخیر به این نتیجه رسیدم روشهای کوچینگ موج سوم بویژه کوچینگ شناختی – رفتاری (CBC)، بهمراه تکنیک های مبتنی بر افزایش ذهن آگاهی و تن آرامی تاثیر قابل توجهی برافزایش سطح تاب آوری شخصی من بعنوان کوچ و همچنین مراجعانم می گذارد. استفاده از این روشها بطور مستمر و روزمره بعنوان سبک زندگی در 5 ماه اخیر بهبودی قابل توجهی در بخش های مختلف سلامت جسم و روانم گذاشته است از جمله افزایش سطح تاب آوری، بهبود کیفیت خواب، خلاقیت، تصمیم گیری و …

شروع این اثر گذاری ها با حضور در دوره کوچ هوش مثبت با راهبری کوچ ایرانی موفق ساکن آمریکا، “شیرزاد چمین” و 8 هفته انجام تمرینات هوش مثبت یا PQ Reps همراه با سایر روشهایی که خودم اضافه کردم مثل مدتیشن و مراقبه روزانه، بود. پس از آن با حضور در دوره های CRM، TRM و TIMBo در کنار تمرینات یوگا و مدیتیشن روزانه، به سطح بالاتری رسید و ماند! (البته همه اینها در کنار جلسات هفتگی درمان روانکاوانه برای من موثر بود)

با پژوهش بیشتر در یک سال اخیر به دنبال روشهای موثرتر کوچینگ بودم و اکنون با تجربه های یاد شده با اطمینان می توانم بگویم که در شرایط فعلی رویکردهای موج سوم کوچینگ از جمله CBC و روشهای ذهن آگاهی و تن آرامی بسیار موثر و رهایی بخش خواهند بود.

کارگاه 8 هفته ای ” کوچینگ و یوگای تاب آوری” را بر مبنای کوچینگ تاب آوری و رویکرد شناختی رفتاری در کوچینگ، بهمراه آموخته هایم از موارد یادشده طراحی کرده ام. در این کارگاه از آنجایی که تخصص برایم اهمیت بالایی دارد از همراهی دوست خوبم شکوفه بیدمشکی مربی با تجربه یوگا در طراحی بخش یوگا و مدیتیشن ها بهرمند شدم تا بتوانیم به همراه هم کوچینگی گروهی ارائه دهیم که بتواند سطح تاب آوری افراد را بالا برده و در بهبود کیفیت زندگی شان تاثیر بسزایی داشته باشد.

حضور در این کارگاه 8 هفته ای که شامل جلسات هفتگی و برنامه روزانه بین جلسات است را به همه بانوان عزیز بویژه مادران، مجردها و کوچ ها توصیه می کنم. پژوهش ها نشان داده که افزایش تاب آوری در افزایش بهره وری فردی، بهبود روابط بویژه عاطفی و خانوادگی و همین طور کیفیت حضور متخصصانی مانند کوچ ها در جلسات موثر است. در واقع کیفیت ارائه خدمات کوچینگ علاوه بر دانش و تخصص به سطح بهزیستی شخص کوچ باز می گردد و مهارتهایی از این دست کیفیت بودن و حضور کوچ را در زندگی شخصی و حرفه ای افزایش می دهد.

 برای ثبت نام می توانید با ما در تماس باشید.

 

09100200757
جهت ثبت نام در کارگاه در واتساپ به ما پیام دهید

2 دیدگاه دربارهٔ «تاب آوری»

  1. احمدی پور

    پس من همیشه از محدوده خارجم که! امیدوارم بتونم تو دوره های شما شرکت کنم و بهتر شم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

اسکرول به بالا